Salesforce-kehittäjä keskustelee myös liiketoiminnan kanssa

Vaikka Salesforce onkin maailman johtava low-code-alusta, tarvitaan projekteissa ajoittain myös koodia. Tällöin apuun pyydetään myös Salesforce way -nimistä podcastia tekevän Xi Xiaon kaltaisia kehittäjiä.

Teksti: Jarmo Tuutti

Kiinasta Suomeen muuttaneen Xi Xiaon tarina on melko perinteinen: hän muutti Otaniemeen opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä ja jäi Suomeen töihin. Ennen Salesforce-ekosysteemin pariin siirtymistä Xi työskenteli erilaisissa teknisissä rooleissa, kuten sovellustuessa ja ohjelmistoarkkitehtina. Koneella hänelle tarjottiin roolia Salesforce Platform Technical Ownerina.

– Tiesin Salesforcen olevan mielenkiintoinen alusta, joten tartuin mahdollisuuteen. Olen kuitenkin aina halunnut olla ohjelmoija: se oli osa opintojani ja aikaisempia työroolejani, Xi kertoo.

Kun mahdollisuus tuli vastaan, hakeutui Xi Biitille Salesforce-kehittäjäksi. Samalla syntyi Salesforce way -podcast.

– Olen aikaisemmin tehnyt kiinankielistä podcastia kiinalaisille ohjelmoijille. Urapolun muutoksen jälkeen oli luonnollista aloittaa myös uusi podcast.

Salesforce Developer Xi Xiao

Kehittäjänä low-code-alustan parissa

Forrester nimesi Salesforcen johtavaksi low-code-alustaksi vuoden 2017 Forrester Wave -raportissa. Low code tarkoittaa käytännössä sitä, että sovelluksia kehitetään aikaisempaa pienemmällä määrällä koodia, konfiguroimalla graafisen käyttöliittymän kautta.

Mutta mihin tällaisessa ympäristössä tarvitaan koodaria?

”Vaikka Salesforcesta löytyy paljon valmista, liiketoiminta vaatii usein lisää ominaisuuksia tai räätälöintiä.”

– Vaikka Salesforcesta löytyy paljon valmista, liiketoiminta vaatii usein lisää ominaisuuksia tai räätälöintiä. Kehittäjiä tarvitaan rakentamaan näitä räätälöintejä, Xi selventää asiaa.

Salesforce on myös vahvasti kasvava ekosysteemi, johon Xin mukaan tarvitaan jatkuvasti lisää kehittäjiä. Mielenkiintoisena puolena hän näkee myös avoimen lähdekoodin:

– Viime aikoina Salesforce on tarttunut myös avoimeen lähdekoodiin vahvasti.

Esimerkkinä tästä voidaan pitää tämän syksyn ilmoitusta: Salesforce on julkaissut Einstein-tekoälyn taustalla olevaa koneoppimiseen liittyvää teknologiaa avoimena lähdekoodina. Einstein on Salesforcen tekoälytuoteperheen nimi. Erilaisten rajapintojen kautta tarjottavien palveluiden lisäksi Einstein kattaa Salesforcen tuotteisiin sisäänrakennettuja tekoälytoiminnallisuuksia, jotka on otettavissa käyttöön helposti.

Ymmärrettävä myös liiketoiminnan logiikkaa

Kehittäjänä Xi on aikaisemmin tottunut siihen, että kehitettävän sovelluksen logiikka on tullut annettuna. Salesforcen parissa hän on kuitenkin päässyt työskentelemään läheisemmin myös yritysten liiketoimintafunktioiden parissa.

”Kehittäjänä Salesforce on tarjonnut minulle uniikin mahdollisuuden työskennellä läheisesti liiketoiminnan kriittisten osa-alueiden parissa.”

– Kehittäjänä Salesforce on tarjonnut minulle uniikin mahdollisuuden työskennellä läheisesti liiketoiminnan kriittisten osa-alueiden, kuten myynnin, parissa. Tämä on kehittäjälle arvokasta kokemusta, jos haluaa edetä urallaan, Xi kertoo.

Xi onkin aina halunnut ymmärtää asioiden taustalla olevaa logiikkaa, vastauksen kysymykseen “Miksi?” Erilaisilla liiketoimintaprosesseilla on aina omat logiikkansa. Hänen mukaansa tämän logiikan ja prosessin ymmärtäminen auttaa löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun tiettyyn tilanteeseen.

Salesforce ekosysteeminä sopii Xin mukaan erityisen hyvin kehittäjille, jotka haluavat kehittää myyntiin ja liiketoimintaan liittyvää osaamistaan:

– Niille, jotka haluavat tehdä muutakin kuin vain koodata ennalta määritetyn ominaisuuden.

Muina hyvinä puolina ekosysteemissä Xi näkee sekä ystävällisen ilmapiirin omaavan yhteisön, Trailblazerit, että Salesforcen tunnettavuuden.

– Kaikki tuntevat Salesforcen. Samalla osaamisella voit työskennellä missä päin maailmaa tahansa.

Oppimisympäristön avulla kiinni Salesforceen

Jos Salesforce ekosysteeminä kiinnostaa, suosittelee Xi kokeilemaan Salesforcen tarjoamaa ilmaista Trailhead-oppimisympäristöä:

– Salesforcella on hyvä oppimisympäristö. Se on ilmainen ja miellyttävä käyttää. Kokeilemalla sitä saa paremman käsityksen Salesforcen parissa työskentelemisestä.

Ja tämän jälkeen Xi suosittelee hakemaan avoimia paikkoja, jos kiinnostusta edelleen löytyy.