Today was a good day – Valkoinen gorilla rohkaisee lomailemaan hymy huulilla

Teksti: Jaakko Koivisto

Ensimmäinen kesälomapäivä. Ulkona kymmenen astetta lämmintä, sade piiskaa kattorakenteita eikä lähiajan sääennuste lupaa yhtään parempaa.

Legendaarisessa suomalaisessa Flow Mo -tanssiryhmässä maailmaa menestyksekkäästi kiertänyt Johannes Hattunen eli tuttavallisemmin Hatsolo ja kansainvälisemmin White Gorilla tunnistaa harmituksen, jonka kolea ja sateinen sää lomalaisessa aiheuttaa. Hattunen ei anna säiden kuitenkaan vaikuttaa lomailun onnistumiseen.

– Mä suhtaudun lomaan kuin surffaamiseen. Hyvää keliä joko on tai ei ole – molemmat vaihtoehdot on mulle ok.

Positiivista elämäniloa säteilevä Hattunen on saavuttanut jo elämässään paljon. Kun Hattunen alkoi kavereidensa kanssa breikata päivät pitkät, ei ollut mitään takeita siitä, että letkajenkan ja tanhun luvatusta maasta voisi päästä kiertämään maailmaa breikkaamalla. Taustalla oli aito rakkaus lajiin, joka ajoi Halttusen treenaamaan suomalaisille melko vierasta tanssilajia päivät pitkät.

– Ei mua ole koskaan kiinnostanut, kuinka paljon näillä hommilla tulee tienaamaan. Sen kuitenkin tiedä, että kun tekee työnsä erinomaisen hyvin, niin joku on siitä valmis kiittämään palkkion muodossa, Hattunen kertoo.

Samaa ajattelutapaa Hattunen on myös soveltanut maailmalla suositun Training for Warriors -kuntosalikonseptin lanseeraamiseen Suomessa, esikoiskirjan kirjoittamiseen sekä puhujana ja kouluttajana toimimiseen.

– Nykyisin mun suurin fokus on innostavien puheiden ja koulutusten vetämisessä yrityksille, seuroille ja yhteisöille. Teemojani ovat ilo, asenne, vastuu ja rohkeus katsoa maailmaa avoimesti. Aiheet myös tuntuvat kiinnostavan ihmisiä, sillä keikkakutsuja riittää mukavasti.

Juohannes Hattunen

”Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisimmin”

Herätys kello 10, kahdeltatoista Korkeasaareen, iltapäivällä piknikille ja illalla huvipuistoon hurvittelemaan. Moni rustaa hyvissä ajoin ennen loman alkua kalenterinsa täyteen kaikenlaisia menoja ja pettyy viimeisenä lomapäivänä huomatessaan, että suurin osa huolella suunnitteluista ohjelmanumeroista jäi toteuttamatta. Hattunen suhtautuu lomasuunnitelmiin penseästi.

– Lomalla kannattaa lomailla ja ottaa rennosti. Ihmisten arki on muutenkin jo täynnä suunnitelmia, deadlineja ja rutiineja. Loma on oiva tilaisuus päästää arjen kuvioista irti, nukkua pitkään ja mennä fiiliksen mukaan. Jos lomalla jää jotain tekemättä, niin mitä sitten?

Usein lomailuun liittyy suunnitelmien lisäksi suuria ennakko-odotuksia, jotka voivat Hattusen mielestä vaikeuttaa keskittymistä nykyhetkeen. Jos on kuvitellut mielessään pelaavansa meren rannalla petankkia sinisen taivaan alla ihoa hyväilevän kevyen merituulen tuiskeessa, voi pienikin ripottelu huuhtoa lomafiilikset mennessään.

– Rentoutuminen vaatii sitä, että päästää irti ennakko-odotuksistaan ja tarttuu hetkeen, Hattunen muistuttaa.

Rentoutuminen vaatii sitä, että päästää irti ennakko-odotuksistaan ja tarttuu hetkeen, Hattunen muistuttaa.

Hattusen mielestä lomailu on mielentila, johon voi harjaannuttaa itsensä. Hän kertoo ottavansa toisinaan 10-20 minuutin miniloman kesken työpäivän meditoidakseen salin tekonurmella. Hattunen kertoo saavansa minilomista valtavasti energiaa sekä jaksavansa rankkojakin työpäiviä.

– Suosin sekä lyhyitä että pidempiä lomia. Tärkeintä on uskaltaa ottaa lomaa. Moni ajattelee maailman pyörivän oman navan ympärillä, mutta olen oppinut, että maailma jatkaa pyörimistään, vaikka ottaisikin välillä itselleen omaa aikaa.

Moni suhtautuu lomailuun kuin urheilusuoritukseen. Hattunen ei halua kertoa vinkkejä loman maksimaaliseen hyödyntämiseen, vaan kehottaa päästämään irti ajatuksesta, että elämä pitäisi maksimoida ja optimoida.

– Olipa kyse sitten lomasta, treenistä, urheilusuorituksesta tai duunista, niin paras tulos syntyy rentouden kautta. Älä tee asioista liian hankalia, Hattunen opastaa.

Mieli lepää ja keho palautuu

Hattunen kertoo kävelevänsä ja tutustuvansa lomien aikana uusiin paikkoihin, ruokiin ja kulttuureihin. Kun hän lomaa edeltävänä päivänä astuu ulos työpaikan ovista, unohtuvat myös normaalit treenirutiinit ja ammattitanssijan tiukka ruokavalio.

– Annan loman aikana kehoni levätä ja palautua kuukausien kovista treeneistä sekä ruokin mieltäni kirjoilla. Moni ajattelee, että loman aikana kunto rapistuu, jos lautasella on muutakin kuin parsakaalia eikä jokainen aamu ala kovalla treenillä. Se on ihan höpöhöpöä. Muutaman viikon levon jälkeen treeni vasta kulkeekin, kun kroppa ja mieli ovat päässeet kunnolla palautumaan.

Hyvinvoinnistaan huolehtivalla Hattusella on viiden kohdan vinkkilista jokaiselle lomailijalle:

  • Anna itsellesi aikaa nukkua pitkään.
  • Päästä irti rutiineista ja tee niitä asioita, joista nautit.
  • Anna kehosi ja mielesi levätä.
  • Syö mitä haluat.
  • Liiku, ulkoile ja ole sopivan aktiivinen.

Hattusen vinkeillä voi illalla käydä nukkumaan hymy huulilla ja todeta ääneen ”today was a good day”.