keskiviikko, 7.12.2016, Avainsanat: , ,

Top Ten Futures -seminaari (osa 2/2)

Helsingissä järjestettiin 16.11. Tulevaisuuden Tutkimuksen Seuran sekä TEKin (Tekniikan Akateemiset) yhteistyönä Top Ten -seminaari, jossa käsiteltiin ihmistyön tulevaisuutta älykkäiden koneiden maailmassa. Esiin nousi monenlaisia uhkakuvia, mutta myös mahdollisuuksia, joita huomisen tekniikka meille tarjoaa.

Eläköön ihmisen ja robotin välinen ero

Toinen mielenkiintoinen ajatus syntyi tulevaisuuden itse-ajavasta autosta. Robottiauto on ohjelmoitu niin, että sitä on kielletty ajamasta päin punaista valoa. Entä jos auto kuitenkin hakkeroituu liikennevalojen ohjausjärjestelmään, kääntää kaikki valot vihreiksi ja törmää sen seurauksena toiseen autoon. Kuka on vastuussa ja kuka teki virheen? On monia ongelmia, jotka saatetaan huomata vasta niiden synnyttyä, koska kukaan ei ollut ajatellutkaan niitä aiemmin. Lisäksi robotteja on mahdollista huijata niiden hoitaessa rutiininomaisia työtehtäviä tietyllä logiikalla. Tästä saatiin esimerkki vuonna 2013, kun uutistoimisto AP:n Twitter-tili kaapattiin kenenkään huomaamatta. Twitteriin lähetettiin tekaistu uutinen räjähdyksestä Valkoisessa Talossa ja siinä kerrottiin presidentin loukkaantuneen. Robotit, jotka hoitavat myyntejä ja ostoja pörssissä, reagoivat tähän välittömästi jonka seurauksena Dow Jones -indeksi romahti saman tien. Ihmiset korjasivat tilanteen muutamassa minuutissa, mutta osakemarkkinoilla aiheutui sijoittajille suuret tuotot/menetykset tämän takia.

Tietoturva ja robotiikka

Tietoturvauhat ovat vakavasti otettavia asioita, ja useimmiten ongelmia ratkotaan vasta kun niihin törmätään, eikä etukäteen. Hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Internetiä, joka on alunperin suunniteltu käytettävyyden kannalta, ei turvallisuuden. Nyt ollaan jo kehityksessä kuitenkin liian pitkällä, jotta voitaisiin suojautua kaikelta. Sen sijaan tehdään paikkausta ja korjausta, joka on usein tehotonta ja kallista. Sama ilmiö tuntuu olevan myös monella koululla ja työpaikalla, joista Marja-Liisa Viherä (ViheräVerstas Oy) luennoi. Löytyy paljon hienoja teknisiä ratkaisuja kaikkiin käyttötarpeisiin, mutta järjestelmät eivät edelleenkään toimi saumattomasti ja it-tukihenkilöitä tarvitaan jatkossakin.

Mielenkiintoisia näkemyksiä robotiikasta tarjosi Michael Laakasuo Helsingin Yliopistosta. Hänen luentonsa käsitteli perinteisiä ihmismäisiä robotteja. Käyttäjille oli tehty testi, jossa kysyttiin heidän tuntemuksiaan robotin tekemistä päätöksistä. Kävi ilmi, että mikäli robotti näyttää lähes ihmiseltä, niin sen päätöksistä pidetään ja niihin voidaan luottaa. Mielenkiintoinen huomio oli se, että jos robotti näyttää täysin ihmiseltä, niin sen päätöksistä ei pidetä ja ne kyseenalaistetaan. Johtopäätöksenä tästä voisi nähdä, että ihmiset haluavat tuntea selkeän eron ihmisen ja robotin välillä. Michael kiteytti sanoman hyvin yhteen lauseeseen: “We must grow before technology grows”.

Monet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että ihmistä ei pitäisi puristaa teknologian muotteihin, vaan tulisi puristaa teknologia ihmisen muotteihin. Tästä olen osittain samaa ja osittain eri mieltä. Voi olla helppo jäädä vanhoihin toimintatapoihin, jos tekniikkaa ei osata hyödyntää oikein. Uusi tekniikka tarjoaa uusia toimintatapoja joka taas on mahdollisuus kehittyä. Ihmisen ei kuitenkaan tule alistua koneen orjaksi vaan valjastaa tekniikka käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä on tottakai haastavaa, sillä teknologian kehitys on niin huimaa. Seminaarissa näytettiin tutkimuksia tulevaisuuden näkymistä vuodelta 2010 ja ne olivat jo erittäin vanhentuneita.

Millaiseen maailmaan heräämme huomenna, kenelläkään ei taida olla siihen vastausta tänään.

Call to action

Tilaa kuukausittainen uutiskirje!