tiistai, 4.2.2020, Avainsanat: dreamforce, konferenssit, palkintomatkat, työmatkat
Työmatka vai palkintomatka? Miten tehdä työntekijöiden matkustelusta kannattava investointi
Satuin taannoin todistamaan kahden tuntemattoman henkilön jutustelua junavaunussa. Keskustelun aiheena oli matkustaminen johonkin suureen konferenssiin Yhdysvalloissa. Tapahtuman nimeä ei mainittu, mutta kyseessä oli keskustelusta päätellen todennäköisesti jonkin suuryrityksen, kuten Salesforcen, Microsoftin tai Googlen vuoden päätapahtuma. Suuret bileet joka tapauksessa.
Vierustoverit pohdiskelivat ääneen, ketkä heidän firmansa työntekijöistä mahtaisivat sinä vuonna saada liput tapahtumaan. Vaikka kumpikaan kaveruksista ei sitä ääneen sanonut, niin tajusin kyllä mistä keskustelussa oli oikeasti kyse. Kaverukset miettivät, ketkä heidän työkavereistaan olivat viime vuonna ylittäneet tavoitteensa ja ansainneet samalla palkintomatkan jenkkeihin.
Teki mieli pudistella päätäni, vaikka tällainen ajattelutapa onkin yrityksissä melko lailla yleistä.
En haluaisi, että ainakaan meidän työntekijät suhtautuisivat konferenssimatkoihin kiitoksena hyvin tehdystä työstä. Sitä tarkoitusta varten meillä on erilliset palkitsemisjärjestelmät, jotka myös halutaan pitää mahdollisimman avoimina.
Näiden kaverusten sinänsä harmiton keskustelu osoittaa, että kaikissa yrityksissä ei ole ehkä ymmärretty työmatkojen syvintä olemusta.
Miksi ajatus palkintomatkoista ei saa minulta kannatusta?
Tapahtumiin osallistuminen elinehto
Haluan tehdä selväksi, että suhtaudun työntekijöiden matkusteluun positiivisesti. Meiltä lähtee esimerkiksi joka vuosi pieni porukka San Franciscoon, jossa järjestetään vuosittain Dreamforce eli Salesforce-maailman vuoden päätapahtuma. Dreamforceen osallistuminen on muodostunut meille jo perinteeksi.
”Voin rehellisesti kertoa, että useampi meidän tärkeimmistä nykyisistä asiakkuuksista on syntynyt tai kehittynyt jonkin ulkopuolisen tapahtuman ansiosta.”
Teknologia-alan konsultointiyrityksenä erilaisilla konferensseilla ja muilla merkittävillä tapahtumilla on valtavan suuri merkitys. Voin rehellisesti kertoa, että useampi meidän tärkeimmistä nykyisistä asiakkuuksista on syntynyt tai kehittynyt jonkin ulkopuolisen tapahtuman ansiosta.
On monia syitä, miksi näihin tapahtumiin osallistuminen on meille elinehto. Meidän pitää ensinnäkin näkyä ja osoittaa olevamme vakavasti otettava toimija Salesforcen ekosysteemissä. Tapahtumien aikana pääsemme käymään potentiaalisten asiakkaiden kanssa vapaamuotoisia keskusteluja ja samalla tutustumaan heihin. Asiantuntijabisneksessä on aina lopulta kyse siitä, että palvelut ostetaan ihmisiltä ja ihmiset ne myös tuottavat. Siksi henkilökohtaiset kontaktit ovat äärettömän tärkeitä.
Oikein hyödynnettynä Dreamforcen kaltaiseen tapahtumaan osallistuminen on kannattava investointi. Siksi kehotinkin vuodenvaihteessa kaikkia suomalaisia yritysjohtajia osallistumaan jatkossa tapahtumaan.
”Työntekijöiden lähettäminen mihin tahansa tapahtumaan on yritykselle aina investointi.”
Tässä tullaan nyt siihen, miksi en pidä palkintomatkoista. Työntekijöiden lähettäminen mihin tahansa tapahtumaan on yritykselle aina investointi. Kun meiltä lentää kourallinen ihmisiä vajaaksi viikoksi ulkomaille ja osallistuu siellä kalliiseen konferenssiin, niin hintalappu nousee varsin korkeaksi. Tällöin on myös syytä odottaa reissulta mitattavia tuloksia, joita voivat olla esimerkiksi:
- Asiakastapaamisten määrä
- Uusien asiakkaiden määrä
- Muiden uusien kontaktien määrä
- Näkyvyyden saaminen
Tässä esimerkkinä, kuinka valmistauduimme loppuvuodesta Dreamforceen erityisesti näkyvyyden saamisen näkökulmasta.
Olimme sopineet markkinointimme kanssa kuvaavamme Dreamforcesta kaksi videota päivässä. Olimme miettineet aiheet valmiiksi ja sopineet työnjaosta, jossa toimitamme markkinoinnille raakamateriaalin ja he hoitavat videot julkaisukuntoon. Näin pystyimme kiireisenkin aikataulun keskellä tuottamaan sisältöä sosiaaliseen mediaan. Ilman selkeää suunnitelmaa tämäkin mahdollisuus jää helposti hyödyntämättä.
”Ilman konkreettisia tavoitteita matkan tuloksena on usein ainoastaan osallistujien hetkellinen motivaatiopiikki.”
Ilman konkreettisia tavoitteita matkan tuloksena on usein ainoastaan osallistujien hetkellinen motivaatiopiikki, joka on luontaista seurausta maisemanvaihdosta. Se on surkea vastine tuhansien eurojen investoinnille.
Jos matkaan lähtee kourallinen ihmisiä, niin tuliaisina pitäisi olla vähintään kourallinen uusia kontakteja. Hyvin yksinkertaista, eikä todellakaan mahdotonta. Jos matkalle ei löydy myynnillistä tai markkinoinnillista tavoitetta, niin vähintään sitten henkilökohtaisen osaamisen kasvattaminen. Joskus sekin riittää perusteluksi.
Barack Obama? Ei kovin tärkeä bisnekselle.
Puhuttiin sitten osallistumisesta päivän bisnestapahtumaan kotoisalla maaperällä tai viikon seminaariin toisella puolella maapalloa, niin olisi hyvä lähteä liikkeelle selkeän suunnitelman laatimisesta. Etukäteen pitää pohtia ainakin seuraavia kysymyksiä:
- Ketkä osallistuvat?
- Mitä he tapahtumassa tekevät?
- Mitä osallistumisella tavoitellaan?
- Miten tapahtuman jälkipyykki hoidetaan?
Tiedän kokemuksesta, että mitä suunnitelmallisemmin tapahtumiin osallistutaan, parempia tuloksia saadaan aikaan.
”Kannattavuuden näkökulmasta hyvä suunnitelma ei sisällä listaa parhaista ravintoloista, suurimmista yökerhoista, tunnetuimmista nähtävyyksistä tai edes mielenkiintoisimmista esityksistä.”
Kannattavuuden näkökulmasta hyvä suunnitelma ei sisällä listaa parhaista ravintoloista, suurimmista yökerhoista, tunnetuimmista nähtävyyksistä tai edes mielenkiintoisimmista esityksistä. Dreamforceen osallistui tänä vuonna muuan Barack Obama, mutta hänen näkemisensä ei ollut meidän prioriteettilistallamme kovin korkealla. Varmasti hyvä setti, mutta oli tärkeämpääkin tekemistä.
Halusimme kuunnella meidän bisneksen näkökulmasta tärkeimpiä esityksiä, viettää aikaa asiakkaiden kanssa, keskustella eri alojen edelläkävijöiden kanssa ja löytää uusia mielenkiintoisia tuttavuuksia, joihin muualla ei törmää. Tällä pelisuunnitelmalla olemme aikaisemminkin saaneet hyvää aikaan.
Siksi en halua, että meidän työntekijämme jahtaavat palkintomatkoja tai arvioivat mielessään työkavereidensa mahdollisuuksia päästä katsomaan Barack Obamaa. Meille työmatkat ovat business as usual – hieman erilaisissa puitteissa vaan.
Kirjoittaja
Avainsanat