Miikka Heinäsmäki, Business Architect

Kuukauden biittiläiseksi on valittu rauhallisesta ja analyyttisestä luonteestaan tunnettu Miikka Heinäsmäki, jonka työuraan on jo mahtunut vaikka mitä. Mitä monimutkaisemmasta projektista on kyse, sitä todennäköisimmin Miikka napataan siihen mukaan.

Minkälainen tyyppi olet?

Taidan olla ikäni puolesta Biitin vanhin työntekijä. Siitä luonnollisesti seuraa myös se, että myös työurani on pisin.

Asun vaimoni kanssa Helsingin Lauttasaaressa. Lapset ovat jo aikuistuneet ja asuvat omillaan.

Harrastuksista voisin mainita golfin ja Pokémon Go. Golf on erityisesti kesäharrastus, mutta käyn välillä ulkomailla pelaamassa muulloinkin – viimeksi vuodenvaihteessa Espanjassa.

Olen korkeimman tason pokemon-kouluttaja ja olen kävellyt pokemonien perässä jo 21 600 kilometriä, mikä tarkoittaa yli kymmenen kilometrin matkaa joka ikiseltä päivältä 5,5 vuoden ajan. Innostus piilee varmaan nuoruusvuosissa, sillä harrastin nuorempana suunnistusta.

Miten päädyit Biitille?

Olen valmistunut Helsingin yliopistosta aikoinaan filosofian maisteriksi. Pääaineena oli tietojenkäsittely. Lisäksi olen jatko-opintoina tehnyt tulevaisuudentutkimuksen opintokokonaisuuden.

Työkokemusta on yli 30 vuoden aikana kertynyt varsin monipuolisesti. Aloitin urani koodarina ja olen sittemmin työskennellyt monissa eri rooleissa, kuten projekti- ja laatupäällikkönä, IT-johtajana, kehitysjohtajana ja johdon konsulttina. Olen siis edennyt koodaajasta johtotehtäviin.

Uraltani löytyy pidempiä työrupeamia sekä toimittaja- että asiakasorganisaatioista. Olen ollut pöydän molemmilla puolilla, eli konsultoimassa liiketoimintaa sekä tekemässä hankintoja. Myös monet eri toimialat ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi.

Varsinainen Salesforce-urani alkoi Fonectalla jo yli kymmenen vuotta sitten, kun olin heillä IT-kehitysjohtajana. Isoin ja haastavin työtehtäväni siellä oli vetää CRM-projekti. Se oli pitkä, raskas ja monivaiheinen projekti, joka meni aluksi pieleen. Itse asiassa kaksikin kertaa.

Lopulta kun päädyttiin Salesforceen, niin homma saatiin lentämään. Vaikka minulla oli siinä vaiheessa takana jo 20 vuotta työuraa, niin en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt niin hyvää peliä kuin Salesforce. Ihastuin siihen jo silloin ja olen siitä saakka ollut Salesforce-maailmassa mukana.

Fonectan jälkeen olin isossa perinteisessä IT-talossa käynnistämässä heidän Salesforce-praktiikkaansa. Pilvipalvelun edellyttämä kulttuurimuutos oli kuitenkin liian iso, joten homma ei lähtenyt lentoon. Tämän jälkeen laitoin oman IT-johdon konsultointifirman pystyyn. Aloin silloin myös tehdä yhteistyötä Biitin kanssa. Jossain vaiheessa Ikla (Biitin perustaja) kysyi, että haluaisinko tulla suoraan Biitille töihin. Lyhyen harkinnan jälkeen vastasin kyllä – ja tässä edelleen ollaan.

Olin nähnyt jo asiakkaana ja johdon konsulttina, kuinka paljon Biitillä oli Salesforce- ja liiketoimintaosaamista, joten hyppääminen mukaan oli sinänsä helppo päätös. Arvostin myös sitä, mitä kaikkea Ikla oli saanut aikaan. Olimme myös hänen kanssaan samaa mieltä ihmisten tärkeydestä. Sen olin jo oppinut urani aikana. Kun mukaan saadaan oikeat ihmiset, niin kaikki on mahdollista.

Mitä teet Biitillä?

Tittelini on liiketoiminta-arkkitehti. Mitä käytännössä teen? Ainakaan minun ei kannata ryhtyä konfiguroimaan Salesforcea. Meillä on noin 50 parempaa kaveria siihen hommaan.

Työni on 50/50 myyntiä ja myynnin tukea sekä toimitusprojekteja. Taustalla on sellainen ajatusmaailma, että onnistuneissa projekteissa rakennetaan luottamusta myyntivaiheessa ja se luottamus lunastetaan toimitusvaiheessa. Siksi on tärkeää, että samat ihmiset ovat mukana sekä myynnissä että toimituksessa.

Olen mukana silloin, kun on kyse isoista asiakkaista tai monimutkaisista projekteista. Yleensä näissä hankkeissa integroidaan Salesforce useisiin muihin järjestelmiin, jolloin pitää miettiä mm. arkkitehtuuriasioita. 

Lähes poikkeuksetta asiakasorganisaatiomme ovat myös pienemmän tai suuremman liiketoimintamuutoksen edessä. Esimerkiksi organisaation toimintamallit ja käytännöt muuttuvat.

Tuloksia kun ei saada aikaan niin, että kopioidaan vanhat toimintamallit uuteen järjestelmään. Liiketoiminta-arkkitehdin roolina on miettiä, minkälaisia muutoksia pitäisi tehdä ja miten Salesforce saadaan tukemaan haluttuja muutoksia.

Kolme mahtavinta asiaa, joista tykkäät työssäsi eniten?

  1. Ihmiset. Meillä Biitillä on töissä huipputyyppejä, joita kutsun “huippiksiksi”. Ihmiset ovat teknisesti päteviä ja hyviä tyyppejä noin niin kuin muutenkin. Vaikka pariin vuoteen ei olla päästykään toimistolle fuusballia pelaamaan, niin eiköhän senkin aika pian taas koita.
  2. Salesforce. Olen nyt ollut 35 vuotta alalla, enkä ole koskaan nähnyt niin toimivaa peliä muualla kuin myyjien lupauksissa. Salesforce oli minulla ensimmäinen kerta, kun teknologia oikeasti lunasti lupaukset. Vuosi vuodelta tämä fiilis on vain vahvistunut entisestään.
  3. Elämäntehtävä. Koen elämäntehtäväkseni sen, että voin olla mukana auttamassa asiakkaita kehittämään omaa liiketoimintaansa. Uskon, että meillä on siihen maailman parhaat välineet ja äärimmäisen hyvät ihmiset. Nämä kaksi asiaa kun yhdistetään niin uskon, että maailmanvalloituskin olisi mahdollista.

Mieleenpainuvin hetki Biitillä?

Näitä on ollut monia, mutta jos vain yhden saa mainita, niin mainitsen sitten Dreamforce-reissun.

Se oli silmiä avaava kokemus siitä, mitä maailman edelläkävijäyritykset tekevät ja mihin suuntaan maailma on menossa. Ja mikä kaikki on mahdollista Salesforce-maailmassa.

Kai tähän innokkuuteeni yhdistyy se, että olen myös tulevaisuudentutkimusta opiskellut. Dreamforce on se paikka, jossa tulevaisuuteen pääsee kurkistamaan jo tänään. Tähän loppuun vielä luonnehdinta itsestäni: I am a dreamer.

Haluatko Miikan työkaveriksi? Tutustu meidän avoinna oleviin työpaikkoihin.

Ota yhteyttä

Kaipaatko lisätietoja? Asiantuntijamme vastaavat mielellään sinun kysymyksiisi.