IoT & Salesforce Lightning -demo Salesforce Essentials -tapahtumassa

IoT (Internet of things) mahdollistaa nykyisin jo hyvin monipuolisia ratkaisuja. Erityisesti kenttähuollossa näitä sovelluksia voidaan hyödyntää tehokkaalla tavalla. Salesforcen omaan kenttähuollon ratkaisuun, Field Service Lightningiin voidaan liittää IoT-antureita, jotka mittaavat esimerkiksi lämpötilaa. Tämä sensoridata voidaan sen jälkeen tuoda Salesforce-ympäristöön jatkokäyttöä varten.

Lämpötila-anturit itsessään ovat hyvin pieniä, nuppineulan pään kokoisia (kts. kuva alla). Suurin osa IoT-laitteen kotelosta täyttyykin sen akusta, mutta sen halkaisija on silti vain muutamia senttimetrejä. Laitteet ovat hyvin käytännöllisiä, sillä nykyisellään niiden akut kestävät useamman vuoden ilman vaihtoa. Laite lähettää eteenpäin mitattavaa suuretta, sekä omaa lokaatiodataansa.

Kuvitellaan esimerkkitilanne, jossa meillä on teollisuuskäytössä oleva laite, vaikkapa muuntaja. Laitteeseen on kiinnitetty lämpötila-anturi, joka on ajastettu lähettämään dataa puolen minuutin välein. Muuntajaan tulee vika ja se alkaa kuumentua. Lämpötila ja lokaatiotieto tulevat virtana Salesforceen kenttähuollon ympäristöön, johon on konfiguroitu lämpötilan raja-arvoja. Kuvitellaan että laitteen normaali käyttölämpötila on 30 astetta, mutta Salesforce saakin tiedon laitteen 35 asteen lämpötilasta. Tällöin generoidaan automaattisesti työtilaus (Work Order) ja tausta-automaatiot osaavat suoraan kiinnittää asiaa hoitamaan lähimpänä kohdetta olevan huoltoteknikon. Teknikko saa tästä työtilauksesta ilmoituksen suoraan omaan mobiililaitteeseensa, jolloin hän pääsee tarvittaessa heti matkaan.

Etuina tällaisessa ratkaisussa on, että laitteita päästään korjaamaan jo ennen kuin ne menevät rikki. Kenenkään ei tarvitse käydä kohteessa tarkastamassa laitetta etukäteen tai lukemassa lämpötila-arvoja – järjestelmä huolehtii tästä ja ilmoittaa ainoastaan jos poikkeamia esiintyy. Näin pystytään ennaltaehkäisemään laitteiden hajoaminen ilman fyysistä paikalla oloa.

Field Service & IoT -demo Salesforce Essentialsissa

Olemme BiiT:llä toteuttaneet edellä mainitun kaltaisen IoT-demon. Tätä ratkaisua on mahdollisuus tulla katsomaan ja testaamaan Helsingissä 10.5. järjestettävässä Salesforcen Essentials -tapahtumassa.

Käytössämme on Kaltiotin lämpötila-antureita, jotka lähettävät sensoridatan Salesforce-ympäristöön. Eri anturit edustavat kenttähuollon ympäristössä eri laitteita (Asset) ja tietyillä lämpötilan muutoksilla järjestelmään generoituu automaattisesti työtilaus sekä tausta-automaatioiden tekemiä jatkotoimenpiteitä. Näitä työtilauksia voidaan helposti seurata Field Service Lightningissa listanäkymästä, samoin kuin teknikoiden mobiililaitteista.

Sensorien lähettämää dataa on mahdollista seurata verkon välityksellä myös suoraan palvelimelta ja sitä voidaan esittää vaikka mittaristolla Grafanassa (kts. kuva alla). Tämä on hyvin käytännöllistä testausvaiheessa, tai kun tämän kaltaista IoT-ratkaisua ollaan toteuttamassa.

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, millaisia ratkaisuja on mahdollista toteuttaa. Antureita löytyy moniin eri käyttötarkoituksiin: voidaan mitata esimerkiksi lämpötilaa, kosteutta tai ilmanpainetta. Lisäksi on mahdollista käyttää kiihtyvyysanturia, joka reagoi tärisevään liikkeeseen (laite on menossa rikki ja alkaa resonoida).

Kukaan ei vielä tiedä varmasti, millaisia IoT-ratkaisuja meillä on käytössä vaikka kymmenen vuoden kuluttua, mutta paras tapa ennustaa tulevaisuutta, on luoda sitä nyt.

Ota yhteyttä

Kaipaatko lisätietoja? Asiantuntijamme vastaavat mielellään sinun kysymyksiisi.